2013. május 7., kedd

Chia magos-mogyorós-epres falatkák

fényképezte: Sarudi Detti

Nálam ez a sütemény a Jolly Joker. Mindig van itthon, hogy ha szénhidrátra vágyom, legyen mit ennem. Nagyon laktató, 3-4 darab akár a vacsorát is kiváltja és nem utolsó szempont, hogy könnyű elkészíteni. 

Nem feltétlenül szoktam aszalni sem - ha éppen nincs kedvem kivárni azt az 1-2 órát, míg elkészül, akkor egyszerűen nyersen, aszalt gyümölcslekvárral vagy összeturmixolt gyümölccsel eszem. Aszalás után 4-5 napig is eláll - de sajnos nem mi vagyunk a megfelelő tesztalanyok az eltarthatóság ellenőrzésére, mert mindig idő előtt megesszük:-)

Hozzávalók a tésztához:
- 1 ek. chia mag, egy órára beáztatva (akkor jó, mikor magába szívja a vizet és egy zselés állagú massza lesz belőle)
- 10 dkg mogyoró kávédarálón megőrölve
- 5-6 szem áztatott datolya (az áztatás ideje attól függ, mennyire lágy vagy száraz a datolyánk, én mostanában szárazabb fajtát szoktam venni, annak 5-6 óra minimum kell) és annyi áztatólé, amennyit felvesz
- 1 ek. kókuszolaj

A hozzávalókat összeturmixolom, majd bonbon méretű gombócokat gyúrok belőle. Kilapítgatom és egy mélyedést vájok a közepükbe, hogy az eperkrém ne folyjon le róluk.

Eperkrém:
- néhány szem eper és áztatott datolya, esetleg 1-2 levél menta
- 1 tk. útifűmaghéj
- ha nem túl édes az eper, akkor esetleg egy kevés méz

Ezt is összeturmixolom, egy-egy teáskanál eperkrémet teszek a tallérok tetejére és kb. 1 órán keresztül 40-45 fokon aszalom.
Nyersen ehető ugyanígy, vagy esetleg bonbonként egy-egy darab gyümölcsöt nyomva a közepébe és belehempergetve kókuszreszelékbe, mogyoróforgácsba, karob- vagy kakóporba.

A chia mag néhány evőkanál aszalt gyümölcslekvárral is helyettesíthető. (Az aszalványt megmosom, majd néhány órára beáztatom és az áztatóvízzel együtt összeturmixolom. Ha igényli, akkor még öntök hozzá egy kis vizet és mézzel vagy áztatott datolyával ízesítem. A szilvához és sárgabarackhoz fahéjat is szoktam tenni.)

A chia mag, vagy más néven azték zsálya, az aztékok ősi kincse. Leggazdagabb természetes lelőhelye az Omega 3 zsírsavnak és mivel növényi termék, így koleszterinmentes. Gazdag oldhatatlan (több mint 30%) és oldódó (5-6%) rostokban egyaránt, javítja az emésztést. A megfelelő mennyiségű rostfogyasztás nagyon fontos, mert a rostok olyanok, mint a szivacs, magukba szívják a bélfalon lerakódott szennyeződéseket, így azok ki tudnak ürülni. Proteinben és antioxidánsokban gazdag. Magas ásványi anyag tartalma van. (kalcium, magnézium, vas, cink, A és B vitaminok, réz, kálium)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése