2013. október 1., kedd

Abszolút kedvenc - málnás csokitorta

fotó: Sarudi Detti

Az egyik kedvenc nyers tortám, bármilyen bogyós gyümölccsel - szederrel, málnával, áfonyával - nagyon jóízű. A málna - mint minden piros gyümölcs - nagyszerű antioxidáns. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, daganat-megelőző, immunerősítő, gyulladáscsökkentő és vértisztító hatása is van. B1-, B2-vitaminokban gazdag, valamint remek kalcium-, kálium-, magnézium- és vasforrás. Külsőleg is hatásos: magas biotintartalmának köszönhetően ragyogóan széppé teszi a bőrt.

Hozzávalók egy 12 cm-es formához:
Az alaphoz: 
- 1 csésze mandula - beáztatva, leszárítva, kávédarálón megőrölve
- 4-5 szem áztatott datolya

A csokis-málnás réteghez:
- 1 csésze mandula - beáztatva, leszárítva, kávédarálón megőrölve
- 1/2 csésze kókuszliszt
- 2-3 ek. kókuszolaj
- 1 ek. olvasztott kakaóvaj
- 3-4 ek. cukrozatlan kakaópor
- 20 dkg málna
- 5-6 szem áztatott datolya

A csokimázhoz:
- 1 ek. kakaóvaj
- 1-2 ek. kakaópor
- esetleg egy kevés kókuszolaj
- néhány szem málna

Összeturmixolom az alap hozzávalóit, majd egy kerek forma aljába simítom. Ha nincs kis tortaformám, bármilyen formában elkészíthetem. Ha egy folpackkal kibélelem, szépen ki tudom majd emelni belőle. Ezután 10 dkg málnát a középső réteg többi hozzávalójával összeturmixolok, majd ugyanannyi málnát beleforgatok a masszába és rásimítom az alapra. 

Ezután gőz fölött a legkisebb lángon megolvasztom a csokipasztillákat és hozzáadom a kakaóport (datolyalével édesítem, ha szükséges) és a villával összetört málnát, majd rásimítom a tortára. 

Málnaszemekkel díszítem és 1-2 órára a hűtőbe teszem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése