2013. szeptember 17., kedd

Őszi kedvencek - megunhatatlan fahéjas szilvatorta


Vannak kedvenceim, amelyeket hosszú ideig folyamatosan képes vagyok enni. Ilyen volt például tavaly nyáron a lecsó és a cukkinifasírt. Apukáméknál gigantikus méretű cukkinik nőttek nagy mennyiségben és én voltam az egyedüli felvevőpiac - hiába, egyedül vagyok a családban a vegán hajlamaimmal - a többiek inkább húsevők. 

Most a sütőtök és a cékla van porondon, na és persze ez a szilvatorta. És bár a kép csak sejtetni engedi a tortát, de higgyétek el, megéri rászánni azt a 15 percet, ami alatt elkészül...:-)

Hozzávalók egy 12 cm-es formához:
- 10 dkg mandula - optimális esetben beáztatva, leszárítva
- kb. 10 szem datolya beáztatva
- 1/2 kg szilva
- 10 dkg aszalt szilva 12 órára beáztatva
- fahéj ízlés szerint
- 3-4 ek. kókuszolaj
- 1 ek útifűmaghéj
- esetleg egy kevés kókuszliszt

A mandulát kávédarálón megőrlöm, majd a felét öszeturmixolom 4-5 szem datolyával - egy jól gyúrható masszát kell kapnom. Ezt egy forma aljába nyomkodom.
Ezután néhány szem szilvát négybe vágok és elhelyezem őket az alapon.
Majd újabb néhány szem szilvát félreteszek a díszítéshez, a többit kimagozom és összeturmixolom a datolyákkal. Ezután hozzáadom a fahéjat, a kókuszolajat, az útifűmaghéjat és az aszalt szilvalekvárt. Ugyanis az aszalt szilvából lekvárt készítek: az áztatott szilvákat vízzel és fahéjjal krémesre turmixolom, csiribú, csiribá, kész is - nem kell bajlódni a főzéssel és már megint benne maradnak a tápanyagok, nem főzzük el őket.

Szóval hozzáadom a lekvárt, majd a maradék mandulát. Közben megnézem, mennyire lett krémes. Az útifűmaghéjtól és a kókuszolajtól dermedni fog majd a hűtőben, de ha úgy ítélem meg, hogy túl híg, tehetek hozzá még vagy az előbbiekből egy keveset, vagy pedig 1-2 ek. kókuszlisztet.

A masszát rásimítom a szilvákra, majd a tetejét is szilvával díszítem. 1-2 órára hűtőbe teszem és várom, várom, nagyon várom, hogy végre megdermedjen...:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése