2013. szeptember 17., kedd

Meleg nyersételek - 2. felvonás


Vannak megunhatatlan kedvenceim - mint például a sütőtök. A sütőtök a szuperételek egyike, mivel rendkívül magas a tápanyagtartalma, koncentráltan tartalmazza a szervezetünk számára nélkülözhetetlen anyagokat.
Igen magas a Béta-karotin tartalma, ezenkívül nagyszerű C-, E-vitamin és vasforrás. Hatékony antioxidáns, a benne lévő szelén, E-vitamin, koenzim-Q lassítja az öregedési folyamatokat és megköti a szabad gyököket. Erősíti az immunrendszert és rákmegelőző hatása is van. Magja káliumot, magnéziumot és B-vitamint tartalmaz.
A népi gyógyászatban máj-, vese- és szívműködési panaszok esetén használták. Magas rosttartalma miatt kiváló béltisztító is. 

Azt nem tudom, hogy sütés során mennyit veszít jótékony hatásaiból, azonban aszalva biztosan benne maradnak a tápanyagok. Szóval: aszalásra fel!

Sütőtökös meleg saláta sárgarépafasírttal

Saláta (2 személyre):
- 1/2 sütőtök
- 1 sárgarépa
- 1 kis fej hagyma 
- 1 nagyobb paradicsom
- néhány levél sóska
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csésze mag vegyesen - tökmag, napraforgó, mogyoró, bármi más kávédarálón megőrölve
- olívaolaj, citromlé, só

A tököt, répát, paradicsomot kockákra vágom, rászórom a magvakat, megsózom és meglocsolom az olajjal, majd hőlégkeveréses sütőben 40-45 fokon kb. 2 órán át aszalom.
Ezután összevágom a sóskát és a petrezselymet, beleforgatom a meleg zöldségekbe, facsarok rá egy kis citromlevet és kész is.

Fasírt (8 darab):
- egy kisebb sárgarépa
- 1/2 kápia paprika
- 1 kisebb paradicsom
- 1 kis fej hagyma
- só, bors, pirospaprika, biovegeta
- 1 ek. olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
- kb. 2 csésze lenmag és napraforgómag vegyesen, kávédarálón megőrölve.
- esetleg pici víz
A hozzávalókat összeturmixolom, majd gombócokat formázok belőle. Ha túl híg a massza, teszek még hozzá napraforgó- vagy lenmagot. Hőlégkeveréses sütőben 40-45 fokon kb. 2 órán át aszalom. Félidőben megfordítom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése