2013. június 28., péntek

Hogyan mondjam el Neked...?


Vajon miért játszmázunk? Miért nem tudunk őszinték lenni egymáshoz és miért rejtjük el egymás elől azt, amit valójában érzünk? Miért nem tudjuk kifejezni önmagunkat és miért nem tudunk a szívünk szerint kommunikálni? Nagyobb erők mozgatnak bennünket, rajtunk kívül állók, amelyek nem hagyják, hogy jól működjünk vagy egyszerűen csak érzelmileg sivárak vagyunk?

Egészen egyszerű dolgokat nem vagyunk képesek lekommunikálni egymással. Lehet, hogy azt hisszük, megbántjuk a másikat, holott az okozza a legkevesebb fájdalmat, ha igazán, a szívünkből kommunikálunk és cselekszünk. Ráadásul mi magunk is rosszul érezzük magunkat attól, ha nem mondtuk ki, amit szerettünk volna. Lehet, a másik már rég túllépett rajta, mi meg ott maradunk a lelkiismeret-furdalásunkkal és ahogy telik az idő, egyre nehezebb újra összekapcsolódni egymással.

Azt hisszük, az idő majd begyógyítja a sebet. Nem mondunk semmit, de néhány hónap múlva úgy teszünk, mintha semmi nem történt volna. De a tüskék ott maradnak és a széttört cserepeket sem lehet már ugyanúgy összeragasztani, ahogyan voltak.

Nincs szükség felelőtlen és be nem teljesített ígéretekre sem. A kimondott szavaknak ereje van. Mindig gondold meg, mit mondasz. Ne akarj megfelelni, mert azzal teljesíthetetlen elvárásokat támasztasz magad és mások elé és mindenkiben keserűség marad. Ha felelőtlen ígéreteket tettél és már látod, hogy bármennyire szeretnéd, nem sikerül teljesíteni, mondd meg abban a pillanatban, mielőtt az egész hazugsághegy rád borul. Így lesz mindenkinek a legjobb.

Biztosan ismered a sztorit az idős házaspárról... A Papa mindig a zsömle tetejét adta a Mamának, ő pedig az alját ette, mert azt hitte, a teteje finomabb falat és kedveskedni akart - meg akart felelni annak, akit szeret... Aztán néhány évtized múltán a Mamából kirobbant, hogy ő igazából a zsemle alját szereti és elege van abból, hogy egy életen át a tetejét kellett ennie. És persze, hogy a Papa a tetejét szerette jobban... Egy életen át azt ehették volna, amit szerettek, ha elmondták volna egymásnak. Évtizedeket élünk le egymás mellett úgy, hogy a másiknak fogalma sincs róla, mi zajlik bennünk.

Kommunikálj mindig a szívedből, azzal sosem nyúlhatsz mellé. Mondd azt, amit érzel, akkor is, ha úgy érzed, megbántasz vele másokat. Az igazság az egyetlen, amivel sosem tévedhetsz. Ha nem megy szóban, írd le, rajzold le, készíts ajándékot vagy tegyél meg valamit, amiből a másik érzi, hogy szereted és mellette állsz.

De majd ha elkezded szeretni magad, akkor rájössz, hogy bármit elmondhatsz, mert nem tudsz vele megbántani másokat. Mert ahogyan neked jó, úgy lesz jó nekik is. Ne ködösíts, ne akarj megfelelni, ne játszmázz. Beszélj mindig szívből, és legyél mindig igaz, mert csak így lehetnek igaz kapcsolatok körülötted.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése