2013. március 3., vasárnap

Epres-mákos tallér


A mákról:
A mákmag teljesen ártalmatlan, ráadásul nagyon egészséges. 100 g mákban 537 kcal, 20,5 g fehérje, 38,2 g zsír és 23,9 g szénhidrát van. A vitaminok közül értékes B1-, B6-, B2-, niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz. 
Igazi kalciumbomba: 100 g mák 1400 mg kalciumot tartalmaz(!), míg 100 ml tej csak 120 mg-ot.
A mákolaj különösen hatásos a csontritkulás kezelésére, magas foszfortartalma segít beépülni a kalciumnak a szevezetbe.
  
Hozzávalók:
- 1/2 csésze mák
- 1 csésze kókuszreszelék
- 1 csésze őrölt natúr földimogyoró
- 1 ek. kókuszolaj
- 1 ek. méz
- csipet só

A hozzávalókat kevés vízzel összeturmixolom. Kb. 1 cm vastag tallérokat formázok a masszából, majd sütőpapírra helyezem őket és hőlégkeveréses sütőben 42 fokon aszalom egyik oldalukat 2, másikat 1 óráig.
A tetejére néhány szem epret összetörtem villával és összekevertem mézzel.

Veszélyesen finom lett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése