2013. február 10., vasárnap

Aszalt céklaburger hagymás-szezámos krékerrel

A cékla nagy kedvencem, ebben a formában pedig különösen. Az aszalás határozottan jót tesz neki, na meg persze a lilahagyma és a petrezselyem is.

A cékla jótékony hatása a szervezetre:
- vérképző
- a sav-bázis egyensúlyt és a máj anyagcsere-folyamatait szabályozza
- hatékony antioxidáns, gátolja a ráksejtek szaporodását
- A, B, C-vitamintartalma jelentős, de számos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz (pl. szilícium, kálium, kalcium, foszfor, vas, kén, cink, mangán, réz, jód). Gazdag folsav tartalma miatt kismamáknak is ajánlott.
A méregtelenítő kúrák egyik alappillére, ilyenkor préselt levét fogyasztjuk. Érdemes kis mennyiséggel kezdeni és fokozatosan emelni az adagot, mert tényleg erőteljes méregtelenítő hatása van.


 Céklaburger:
- 1 kisebb cékla
- 1 fej lilahagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csésze őrölt napraforgómag
- fűszerek ízlés szerint

A hozzávalókat összeturmixolom, burgereket formázok belőle és kb. 42 fokos sütőben egyik oldalát 2 óráig, másikat pedig 1 óráig aszalom.

Hagymás-szezámmagos kréker:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csésze szezámmag
- 1 csésze napraforgómag
- só, bors

A magokat megőrlöm, összeturmixolom a többi hozzávalóval, belesimítom egy tepsibe és 40-42 fokos sütőben aszalom kb. 8 óráig. Félidőben megfordítom és megszórom szezámmaggal.

Petrezselymes napraforgókrémbe lehet mártogatni:
- 1 csésze napraforgó
- 1 csokor petrezselyem
- 1-2 ek. olivaolaj
- 1 ek. citromlé (frissen facsart)
- víz
- fűszerek ízlés szerint
A napraforgómagot kb. 1/2 órára beáztatom, utána összeturmixolom a többi hozzávalóval.

Így is lehet: 

 
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése